Det finns mycket godis ute i naturen nu! Vår buske med svarta vinbär har maaaassor med bär och jag plockade in en liten burk medan M lekte med kompisar på gården. Det blev en dryg liter och jag tänkte jag skulle testa att göra gelé för första gången i mitt liv. Av den dryga litern blev det en halv burk gelé... :-D. Det var enklare än jag trodde och tänk vad gott det kommer att vara att äta egenhändigt tillverkade gelé utan konstiga tillsatser :-D.
Av gulliga svärmor fick jag blåbär igår. Det är fullt i skogen - av både blåbär och smultron! Så idag blev det Leilas blåbärsmuffins med crumble - såååå goda! Jag har aldrig blivit besviken när jag bakat något från Leilas underbara "a piece of cake". Muffins och smulpaj i ett och otroligt saftiga och goda! Hemligheten är att man blandar de torra ingredienserna för sig och degvätskan för sig. Sen vänder man snabbt ihop dem utan att röra för mycket (det får gärna vara små mjölklumpar kvar). Leilas tips funkar verkligen och muffinsen blir både saftiga och luftiga!
Blåbärsmuffins med crumble: (4 stora / 12 små)
100 g smör
2 dl mjölk
Skal av citron
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins alt. 200 grader för små muffins.
2. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumma vätskan.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
Fyllning:
5 dl färska blåbär (eller frysta)
6. Fyll formar till 2/3 - varva smeten med blåbären (spara några blåbär till garnering).
Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
7. Tärna smöret och nyp ihop med de andra ingredienserna.
8. Strö lite crumble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter (prova med en sticka så att den inte är kladdig. Min ugn krävde lite mer tid).
Lycka till!
5 kommentarer:
De är vansinnigt goda, har också testat dem. Ett tips angående Leilas A piece of cake är att hennes gradantal utgår ifrån varmluftsugn, lägg då på 25 grader så blir det perfekt.
kram Mia
Mums så gott det ser ut! Visst är det det allra bästa godiset.
Ha det bra!
Kraaam
Så vansinnigt gott!! Älskar dem! Mycket godis i naturen. Nu vill jag hitta ett kantarellställe!
Kram Malin
Åh vad goda de verkar. Har funderat på just dem flera gånger, men nu MÅSTE jag ju:)
Och vad gott med egengjord gelé.
kram Lallis
Så fina bilder och collage!!!
Ser så gott ut!
Kram
Skicka en kommentar