fredag 14 januari 2011

Baka, baka...

Det har blivit mycket bakande här den sista tiden! Vi har numera en stolt 4-åring här i huset - han fyllde på nyårsafton. Så här har bakats kladdkakor, tårtor, kakor, bullar och bröd i långa rader. Det började med att vi hade nyårsfest för 15 vuxna och 11 barn.. Nyårsdagen var det födelsedagskalas för släkten och barnkalas veckan efter. Min bästa hjälpreda är givetvis med och bakar - han är jätteduktig!

Jag har ett "special-bröd" som jag brukar baka. Det är sååå enkelt och väldigt fint att titta på - och gott att äta också förstås :-). Jag har tidigare skrivit om det här på bloggen, men jag såg att det var två år sedan sist så jag tar mig friheten att tipsa om det igen ;-).

Det är ett brytbröd som man kan garnera antingen med bara solrosfrön (som jag har gjort här) eller varva solrosfrön, vallmofrön och sesamfrön. Jag brukar oftast varva dessa tre, så blir det extra fint att titta på också.

Recept:
50 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1/2- 1 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt.
Smula jästen och rör sedan ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet samt de andra ingredienserna.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa cirka 30 minuter.

Arbeta degen och forma sedan små bullar som du lägger tätt tillsammans på en plåt (börja med den i mitten och lägg sedan runt den osv).
Låt jäsa cirka 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med solrosfrön, vallmofrön och sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
LYCKA TILL!
Ps. Jag dubblar nästan alltid satsen, så får man två fina bröd. När man ändå är igång liksom :-) Ds.

Ps 2. Bettan - du löste "gåtan" först. Visst var det ett skynke till fiskdammen som fick broderier på sig :-). Mimmi - dina slantar ger utdelning ;-). Ds 2.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Din brodermasking är verkligen avundsvärd! Nybakade bröd, nu blir jag sugen på att själv fixa något i köket.

Anonym sa...

Vilket underbart bröd! Blev ju så sugen så jag blev också tvungen att baka:) Mina väninnor som besökte mig efter baket fick också ta del av ditt recept, så nu är du poppulär i Skövde :)

Kram Maria

Kia sa...

Brödet ser gott ut! Jag bakar alltid vårt bröd själv, det är ju så himla gott alldeles nybakat.

Våran minsta fyllde 4 år nyårsdagen. En dags skillnad men ett helt år emellan.
Ha en bra lördag!
/ Kia