lördag 20 december 2008

En puss och barnvänliga tomtar

Nu är misteln på plats, så nu pussas det för fullt... ;-) :-D. Även den ett inköp från förra året som blev en glad överraskning när den packades upp ur jullådan.Jag vill inte riktigt utmana ödet genom att ställa in mina porslinstomtar i sonens rum. Han har istället dessa i tyg hos sig - passande för ovarsam hantering. Tomtarna brukar få vara med vid fikabordet när sonen bjuder Pippi, ankan och nallen på tårta.

Tomtarna är sydda på min kära Designer 1. Det är ett programmerat broderi med applikationer. Till exempel på tomtemor: efter att ha spänt fast själva grundtyget (det mörkgrå) i en båge, sätter man fast bågen i maskinen och kör igång. Maskinen stannar sedan så att man får lägga ut ett tyg som ska utgöra grunden till hennes kjol. Maskinen fäster tyget och stannar så att man kan klippa bort överflödigt tyg runt kanterna. Sedan början den brodera fast tyget ordentligt samt broderar detaljerna. Sen säger maskinen till när det är dags för nästa applikation, håret. Man lägger till en ny tygbit för detta osv.

Jag kanske förklarar lite flummigt men så att du ska få en liten insyn i hur det fungerar :-D. Det tar lite tid och det krävs lite "handpåläggning" (vid trådbyten osv) men överlag så fungerar det bra och smidigt!


11 kommentarer:

Smått och gott hos Lina sa...

Wow! Har du sytt dom tomtarna?! Imponerande!

Mistlar är så fint också!

Kramar Lina

Hem och Lycka sa...

Underbara tomtar och fin mistel, har också en sån.

kram

Camilla sa...

WOW, tomtarna är verkligen imponerande!!
Misteln är jättefin, jag liksom många andra har också en sån :-)

Ann-Catrin sa...

Oh så sagolikat söta tomtar... och en mistel.. det har jag inte köpt i år... så himla fint!!

Ha en fin jul nu och stor kram
Ann-Catrin

carina sa...

visst är dom roliga att sy dessa tomtar , jag har sytt flera stycken av dem även minis.

Kari sa...

Så mye flott du har sydd. Hva slags symaskin har du?

Sanna sa...

Smart med tygtomtar!
Det ska jag tänka på till nästa år!

Trevlig helg / Sanna

Vitudden sa...

Jag vill önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Kram Ulrika

Lockas lilla längtan sa...

UNDERBARA TOMTAR!!! Misteln är även den fin... men TOMTARNA!!!!!

Kram Veronica

Himmelbit/Njut en smula sa...

KARI: Jag svarar dig här, då jag inte kom vidare på din länk. Jag hade visst bara skrivit modellens namn på symaskinen, men inte fabrikatet. Det är en Designer 1 från Husqvarna Viking. Om jag helt plötsligt skulle ha en så där dryga 50 000 kr så skulle jag även komplettera med Husqvarna Vikings Designer SE - min dröm! :-D

Himla sa...

Har nyligen fått upp ögonen för din blogg o sitter verkligen o njuter av dina bilder. Blir så himla imponerad av vad duktig du är att sy. Önskar jag var lite mer som du :-P
Lägger till dig bland mina favoriter =)
Kram/Himla